Variációk egy témára…

Napjaink egyik sarkalatos témája és egyben megoldandó problémája a motiváció megőrzése. Ez szinte az élet minden területére igaz lehet, ám most esetünkben vizsgálódjunk kicsit a futás világában. Mindenki tudja, hogy futni miért jó, erre rengeteg hasznos indokkal tudnék szolgálni, de teljesen helytálló a mondás……..” Ép testben, ép lélek,,!

CSOPORTOS EDZÉS: Felgyorsult világunkban a legtöbb ember szinte mindkettővel elfelejt foglalkozni, és bizony leginkább elmarad a fizikai részünk trenírozása, ami igencsak kihat az agyi funkciók működésére is, nem beszélve szervezetünk más és más élettani funkcióiról.

Csoportban jó futni...

És itt jön a kérdés mindenki számára…..mivel tudjuk magunkat motiválni akár sima amatőrként, hétköznapi emberként, és mivel tudunk előre billenni versenyzőként!? Amatőrként és profiként is jelentős szerephez jut, a csoportban való futás, aminek jelentősége megnő a téli hideg hónapok, reggeli, vagy esti futásainak alkalmával. Ilyenkor érdemes keresni magunknak egy barátot, társakat, esetlegesen fontolóra kell venni egy futó klubba való belépést. Manapság rengeteg futó egyesület van, és biztosan akad egy az Ön közelében is. Általában véve a legtöbb futó csapatnál eléggé vegyes képet kapunk a futók képességeiről, így biztosan mindenki megtalálja magának a megfelelő társakat. Társakkal futni amatőrként, és profiként is motiváló lehet, és legtöbb esetben fejlesztő hatással bír a fizikumunkra, és elménkre nézvén is.

VÁLTOZATOS HELYSZÍNEK: a motiváció elvesztésének egyik oka lehet még, ha mindig ugyanazon útvonalon fut az ember.

Terep, mezei futás…

Tegyük tehát változatossá a helyszíneket, és itt természetesen most nem az a fontos, hogy minden nap máshol fussunk, csupán egy egy kanyar, vagy kisebb nagyobb kerülő beiktatása is frissítő élmény lehet számunkra. A változatos útvonalakon való futás……változatosan edzi a testünket, lelkünket, hiszen szinte mindig találkozik agyunk, és lábunk új fajta ingerekkel, amiből aztán alkalmanként élmény születik.

VÁLTOZATOS EDZÉSEK: javaslom, hogy ne csak a helyszíneket, de az edzés programokat is érdemes változtatni, ami ugye nem csak a motiváció fenntartásában segít, ám igencsak fejlesztő hatással fog bírni fizikális képességeink javulásában is.

Az intervall edzések hasznosak...

Például egy egy hosszú futásba érdemes bele csempészni egy egy kisebb nagyobb sprintet, alkalmazván a fartlek futás jótékony mivoltát. Persze a profiknál ezt egy jól megkomponált edzés program szerint alkalmazzák, csakúgy, mint az intervall edzés technikát. Mind a fartlek, mind pedig az intervall beiktatása biztosan adni fog adott futónak, egy nagy adag motivációs löketet, hiszen pár hét alatt éreztetni fogja hatását, de agyunknak szinte azonnal.

ZENE: nos a zene hallgatása serkentőleg hathat a futásunkra, ám ezzel okosan kell báni az amatőröknek, és a profiknak is. Engem személy szerint a zene, sajátosan fogalmazván elvisz, vagyis az edzés programom ritmusát megbonthatja egy egy jó muzsika.

Fuss zenével...

A zenét azoknak ajánlom, akik szeretnék a szürke esős, és hideg őszi és téli napokat feldobni egy kis ritmussal, no és persze azoknak ajánlott, akik egyedül futnak. A zenével “vigyázni,, kell ugyanis futópályán, vagy országúton, járdán, ha nem figyelünk, könnyen balesetet okozhatunk, vagy megzavarhatunk egy másik futót, esetleg bringást, vagy autóst. Összességében azonban elmondható, hogy a zene alkalmazása igenis jótékony hatással bír futásunkra. Remélem tetszett a cikkem és hasznosnak találtad!? Jó futást kívánok!

G.Zs.

Hogyan őrizd meg a motivációd?