Csuta Doró, Montvai Anna a lélek bajnokai…

Csuta Dorottya 1500m, 2.hely

Csuta Dorottya 3000m: 1.hely magyar bajnok

Montvai Anna 800m: 16. hely, egyéni legjobb eredmény

A 2019. évi serdülő ob-n, már nem csak Csuta Doró indult, hanem a szintén kiváló képességekkel rendelkező Montvai Anna is debütálhatott 800m-s távon, míg Dodónk 1500-3000m-en mutathatta meg magát! Lássuk csak a számokat. Dorka 1500m-n 2. helyen végzett, míg 3000m-n 1. helyet szerezte meg, Anna pedig élete első 800m-n a kiváló 16. helyet abszolválta magának! Bizton kijelenthető, hogy a bajnokság részünkről nagy sikerrel zárult, és aki ismer tudja rólam, hogy egy 2. hely, vagy 16. hely nálam keserédes, csak a győzelem motivál semmi más, ám most mégis azt érzem, hogy szebb minden aranynál, hiszen Doró ezüstérme, Anna 16. helye szebben csillog még a gyémántnál is! Lássuk hát miért!?

Csuta Dodónk 1500-n

Dodónk egy január óta húzódó kellemetlen sérülés okán, nem tudott érdemi munkát végezni, a gyors futások nem mentek, csak a laza edzések, és 70%-s intenzitású közép, hosszú távú versenyek, lásd Bécs 5km, ahol 17:30-t futott! Dorka kezelésére mérhetetlenül sok pénz ment el, sok stresssz és energia, hiszen nem edzésen sérült meg, nem terhelésre, így jött a kérdés, hogy mi történhetett akkor!? Futni tud, csak nem gyorsan, mert ha gyorsít, akkor fáj a talpa. Nos kérem szépen a történetben az a hihetetlen, hogy egy sima, a lábára szabott talpbetét szinte azonnal megszüntette minden fájdalmát, így az ob előtti héten kezdtünk el futni néhány gyorsat, hogy emlékeztessük a szervezetét a gyors futásokra. Nyakunkon az ob, Dodó nem gyors de mégis képes az edzés idők alapján 4:40-re és 10:10 körüli 3000m-re!

Anna és Dorka

Bosszantó volt számomra, hogy hihetetlen pénzeket költöttek a szülők és én is a gyógyításra, végül egy talpbetét három nap alatt megszüntette a talpában a feszülést. Öröm volt viszont, hogy elmúlt, és újra futhatunk gyorsakat majd edzéseken, hiszen állóképessége kiváló most is, ami jól látszott a vasárnapi futásán. No de így is sanszos volt a győzelem 1500m-n, úgy is mentünk oda! De hogy ne legyen kerek a történet, ob előtti héten edzés közben elesett terep futás közben és a boka oda lett rendesen, így három nap pihenő, és még az ob indulás is kérdéses volt, de a kis duzznat jegelés hatására elmúlt! Január óta 5 évet öregedtem, most egy hét alatt még 5 évet, és mondtam is magamban…….ugyan mi jöhet még!?

Anna( 8-s pálya) bátorságára nincs szó

Az ob előtt pár nappal úgy éreztem, nem terhelem a lábát, nem kockáztatunk és az 1500m-t kihagyom Dodóval, és csak 3000-re megyünk, de végül rendbe jött a kis pata, ám verseny közben láttam jól, hogy félti, ezért nem mert tempót futni mint kiderült. A versenyre jó erőben, közepes gyorsasággal, mentálisan jól felkészülve érkeztünk, így a győzelemre mentünk nem másra, de……Dorka életében először egy óriási hibát vétett, amiből tanult rendesen, hisz egy bajnoki címet bukott el figyelmetlenségével, de be kell látni, hogy nem gép, és még a világ legnagyobb versenyzői is hibáznak, amikből lehet okulni, hiszen ezek is fejlesztenek egy atlétát. Másrészt amit Dorka adott már a csapatnak, magyar atlétikának, hát egy ilyen is bele fér biza és néha nem is árt megtörni az egyhangúságot.

Örülök, hogy ők a tanítványaim…

A verseny után megbeszéltünk mindent, és azonnal a másnapi 3000m-re koncentráltunk, amit mindketten profin csináltunk! 1500-n volt hiba és kész, megyünk tovább! A vasárnapi 3000m-n már nem taktikázott, Dorkának az iramfutás az erőssége, és ezt kellett volna 1500-n is csinálni, ám 3000-n úgy futott 10:03-t, hogy nincs formába hozva, nem gyors, félti a lábát, viszont állóképessége kiváló, amire mától lehet gyorsítani. A vasárnapi bajnoki versenyét már irammal futotta, aminek egy óriási győzelem lett az eredménye, amire szépen lehet építeni. A bajnoki ezüst és a bajnoki arany immáron mehet a vitrinbe, ahol megszámlálhatatlan bajnoki érem lapul. Dorka csodát alkotott, hisz hosszú hónapokon keresztül kitartott a lelke, a szíve, és mindketten hittük, hogy a talpa rendbe jön, de ehhez nagy türelemre volt szüksége neki is, és nekem is, főként hogy az orvostudomány nem képes 7 hónap alatt megállapítani egy egyszerű talpbetét szükségletét! De jól van és egészséges, így “keményen,, neki megyünk a serdülő liga 1500, és 3000m-nek, valamint a válogatott 2000m-nek! Dorka előtt csak meghajolni tudok, mert amin keresztül mentünk, az nagyon nehéz volt számunkra, hiszen két motivált ember félgázon működött! No de lássuk Montvai Annánkat, akik szintén lélek bajnoka, szintén sérült volt, szintén önhibánkon kívül sérült meg, és szintén az ob előtt kb két héttel sikerült meghozni a döntést…..Anna futhat a bajnokságon! Dorka és Anna esetében az a párhuzam, hogy ahány orvos, annyi javaslat, és kezelés, aminek hozadéka…..sok….kidobott….pénz!

Anna még egy múlt évi sulis kiránduláson sérült meg, amikor egy délceg fiú úgy fellökte, hogy térdére esett és egy sziklába csapódott a térde! Hónapokig semmi javulás, miközben Annában ott lapul a győzelem, hisz ismerem! Végül valami csoda történt és a lába pihentetésre, gyógykezelésre rendbe jött, így viccesen hangozhat de már a nulladik órában kezdtük el az edzéseket az ob-ra, hogy valami szépet alkothasson! Anna nagyon akarta a bajnokságot, én kicsit féltettem a lelkét, és a térdét, ami nagyon szépen rendbe jött, így Anna egyszer csak a rajtnál találta magát! Futamában 2. lett éppen lemaradván az első helyről, és összetettben a kiváló 16. lett, ami azért is értékes, mivel jól látom miből főztünk, és azt is, hogy mi van még a szatyorban, amit a főzéshez felhasználhatok, csak……..még eddig nem volt gáz, ha viccesen fejezhetném ki magam! Isten lenézett ránk, mert minkét lány atom szépen rendben van, örülünk és Annával fedett pályán már a dobogó lesz a cél! Visszatérvén futására, bődületes amit bevállalt, és Anna Dorka futásában jól lehet látni, amit tanítok nekik, vagyis, irammal préseld ki ellenfeleidből a szuszt, és nyerd meg a versenyt!

Lökött nyulak…

Anna két heti edzésből olyan időt futott, amit én 15 évesen meg sem közelítettem, és az a bátorság amit mutatott, engem ámulatba vitt, és ha a sors ad nekünk két tiszta hónapot készülni, hát biza igen csak más lenne most ez a festmény, de ez is hihetetlen produkció! Óriásit futott, és biza ő is a lélek bajnoka, ő is megszenvedte lelkileg ezt a pát hónapot, de első vonalbéli futóink készek a következő csatákat megvívni, immáron maximális tempóval! Dodó eredményei csodálatosak, és színre lépett mellé Anna is, így immáron végre nem csak Dorómról írhatok, amikor bajnokságra megyünk, hanem Annáról is. Közben a háttérben szépen csendben lopakodik egy szerény, alázatos trónkövetelő…..Cseh Krisztina személyében! Boldog vagyok, hogy ilyen klassz és hűséges tanítványaim vannak, szívből gratulálok nektek lányok, nektek, akik csodát vittetek véghez! A szurkolóinknak pedig hálásak vagyunk de nagyon!

PLAY HARD!

Serdülő országos bajnokság, arany, ezüst, és annak lelke!