Bertold görömbölyi hegyi-terep győzelme, 3.8km-n

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni…

Bertivel mindig nyitottak vagyunk egy jó kis hegyi-terep versenyre, ahol rengeteg mindent tud tanulni, és persze erősödni is. Szemben a hazai atlétika által képviselt tévhittel, hogy egy rendes atléta nem megy hegyre, én évek óta ellenkezőjét képviselem, és bizonyosságot nyert, hogy igenis kell egy atlétának sok hegyet és terepet futnia.

3.8km rajt…

Bertivel a görömbölyi etapot amolyan edző futásnak használtuk, ahol próbálgathatja képességeit a kanyarokban, emelkedőn és lejtőkön. A rajtnál szép idő, jó hangulat és sajnos kevés futó fogadott minket. A kevés futón nem lepődünk meg, hiszen fentébb írtam, hogy kevesen gondolják azt, hogy a terep, hegy jó móka. A rajtot követően Berti élre állt, és a 3.8km-s távot gyakorlatilag zavartalanul futhatta le, ám a kis részfeladatokat így is szépen megoldotta. A célba természetesen elsőként futhatott be, és kiváló sportolóhoz méltón, megvárta ellenfelét pacsizni. A szervezők kitettek magukért, jó minőségű, színvonalas versenyt hoztak össze, és ennek okán jövőre is ott leszünk. Szívből gratulálok Bertinek és minden futónak egyaránt.

Pócsmegyer, terep kupa sikereink

AsRu nyert, Simi, Sophie dobogón, Panna és Berci tisztességesen helytálltak…

Közeledvén az év utolsó szakaszához, a Futapest terep kupa is lassan lehúzza a rolót idénre, ám addig még akad pár állomása, többek között a pócsmegyeri szakaszt is ideértve.

Berci a célban…

Igazi nyálkás, csöpögős ősz-téli időben volt részünk, a köd sem volt éppen kicsi, így a versenynek volt némi pikantériája is. No… a mi csapatunkból minden futó az 5km-s távon állt rajthoz, és bizony nagy sikereket értek el a Centrál Ac. futói. Szalay Panna szentendrei futónk élete első versenyét abszolválta, és nem csak hogy sok futót, de önmagát is legyőzte azzal, ahogy elrajtolt egy versenyen. Végig futotta, küzdötte, és jó volt látni, hogy félelmei már szertefosztottak. Panna nagyot alkotott, csakúgy, mint testvére Simon, aki mostanában kezd bele kóstolgatni a versenyzés világába, mégpedig dobogós helyezésekkel. Simi ezen a versenyen a kiváló 2. helyet szerezte meg egy stabil egyenletes tempós futással.

Kicsi, ám erős csapatunk…

A kisebbeknél Berci és Sophie is odatette magát, hiszen Sophie szintén második lett, míg Berci élete második versenyén a szuper jó 6. helyen rohant be a célba. Mindketten kihozták magukból a maximumot. A felnőtteknél csapatunk kínai futója AsRu nyerte meg korcsoportját, és az abszolút számot is, egy okosan felépített kemény futással. AsRu féltávig hagyta ellenfeleit tempózni, majd átvette a vezetést és magabiztos versenyzéssel első helyen végzett. Csapatunk méltán helytállt, és minden futónk kihozta magából azt, amiért aznap jött, és ez a lényeg. Szívből gratulálok minden kedves futónknak!

Veszprémi mezei liga győzelmünk, biztató sikereink

Bertold villantott, Kriszti már a mezőny elején, Bazsi, Levi gyakorolt egyet….

Négy futóval látogattunk le a csodálatosan szép Veszprémi dombokra, ahol a VEDAC atlétika kiváló szervezésű, mezei liga állomásán vettünk részt, elég biztató eredményekkel. Az időjárás egészen jó volt, ámbár a hideg szellő nem esett jól senkinek sem.

Balázs harcol…

A pálya minősége és nyomvonal kijelölése mezeihez méltón lett kijelölve, így adott volt a feladat…….alapozási formában a lehető legjobbat futni és gyakorolni. Kettő futónk, Völgyi Balázs, és Csernák Levi feladata nem volt más, mint edzeni egy jót. Balázsnak ezek a versenyek jól jönnek majd a hegyi trail futásain, míg Levinek ez a mezei liga volt a visszatérése hosszú sérüléséből, ugyanis nyár elején vidéken ráesett a térdére, ami sajnos megsérül. A két fiú szépen teljesítette a távot. Cseh Krisztina egy szem lányunk viszont hónapról hónapra kapaszkodik fel a mezőny elejére, és míg egy éve a hazai mezőny végében futott, immáron a legjobbak is lőtávolba kerültek, így ami a jövőt illeti, abszolút bizakodóak vagyunk egy bajnoki érem tekintetében.

Kriszti egyre jobb…

Kriszti a versenyen nagyon okos stabil futással a kiváló 8. helyet szerezte meg. Végül Kalász Bertivel azt beszéltük napokkal a verseny előtt, hogy kipróbálunk egy új taktikai elemet, még ha nincs is formában így alapozás időszakában. Bertink egészen imponáló kis erőfitoktatást tartott, mindvégig tisztelvén ellenfeleit. Futásából jól látszott, hogy az okosan felépített edzések egészen jól hatnak Bertold keringési képességeire. Utolsó körben kezdett el futni gyakorlatilag, addig pedig gyakorolt folyamatosan. Csapatunk sikerrel, és értékes tapasztalatokkal térhetett haza budapesti bázisára. Szívből gratulálok a csapat futóinak, és a mezei liga összes versenyzőjének!

Simák Gergő Garmin W.T.F. trail győzeleme

A Centrál versenyzője 5km-n szerzett aranyat…

Professzionális szervezés, igazi futóknak dukáló idő és hangulat fogadta Gergőt, és sok száz indulót a 2022. évi WTF trail 5km-s távján, ahol bizony komoly hegyi, és eredi terepfutó állott a rajtvonalnál.

A három dobogós…

Gergő célja, hogy okos taktikus futással a dobogóra kerülhessen, így a rajtot követően nem is állt azonnal az élre, hanem a mezőnyt leszakítva maradtak hárman, majd csupán ketten. Gergő féltáv után beleváltott, amit ellenfele nem tudott lereagálni, ennek okán magabiztos győzelmet aratott szenior versenyzőnk, akit a célegyenesben nagy taps fogadott. Az eredményhirdetés is minőségi volt, le a kalappal a szervezők előtt is. Szívből gratulálok Gergőnek és az összes futónak, aki a versenyen részt vett.

Cseh Krisztina nyert Esztergomban 4km-n, Völgyi Balázs 7. hely 10km-n

Rutinszerzés, tapasztalás, alapozás előtti forma…

Október egyik szép Napos vasárnapján egyesületünk kettő futóval volt jelen, az őszi, Dunaparti Futó Partik nevű versenyén. Cseh Krisztina a 4km-s távon, míg Völgyi Balázs a 10km-s etapon versenyzett. Szép számú futó közönség gyűlt össze a rajtnál az őszi Napsütésben, és bizony Kriszti izgatottan várta a rajtot, ahol több külföldi versenyző is igyekezett megszerezni a dobogó egyik másik fokát.

Férfi 10km rajt Bazsival…

Kriszti motivált volt, pedig állapota még messzi alapozás előtti formát mutatott, ami nem is volt gond, hiszen a versenyre leginkább rutin gyűjtése okán érkeztünk. Ennek ellenére maga mögé utasította Klárá Vevurkovát, és a rutinos Daniela Benovát. Így tehetséges lányunk nyerte az abszolút versenyt is, aminek nagyon örült, örültünk, hiszen győzelme mellé szép díjat is kapott. Bazsink a férfiak mezőnyének 10km-s versenyében vett részt, ám valamiért nem jött ki neki most jól ez a verseny, de………..minden verseny fejleszt, és ad értékes tapasztalatokat, amikből lehet tanulni, és fejlődni tovább. Bazsi ettől függetlenül nagy harcos és így is a kiváló 7. helyet abszolválta magát. A verseny rendezés szuper volt, és élveztük minden pillanatát. Szívből gratulálok versenyzőinknek.

Ru ASi aranya a sziget körön, és értékes ezüst 3000m-n

Egyetemi napok győztese, és egy esti 3000m…

Csapatunk kiváló futója nemrégiben vett részt az egyetemi napok, Margit-sziget kör versenyén, ahol magabiztos futással, és persze egy jó időeredménnyel meg is nyerte azt.

Ru és társai…

Asi Ru okosan kezdett, ám már a rajt pillanatában jelezte ellenfeleinek, hogy az Óbudai egyetemnek szeretné megszerezni az 5.3km-s verseny győzelmét. Erre adott volt minden, így rajt cél győzelemmel ért be. De a napnak nem volt itt vége, ugyanis este még várt rá egy 3000m-s futás az ELTE atlétika pályán. Itt egyéni csúcsot futott, és hozz még egy szépe ezüstérmet is szerzett. Asi Ru úgy gondolom, hogy kimaxolta ezt a napot, és egyesületünk és az Óbudai egyetem is büszke rá.

Hogyan őrizd meg a motivációd?

Variációk egy témára…

Napjaink egyik sarkalatos témája és egyben megoldandó problémája a motiváció megőrzése. Ez szinte az élet minden területére igaz lehet, ám most esetünkben vizsgálódjunk kicsit a futás világában. Mindenki tudja, hogy futni miért jó, erre rengeteg hasznos indokkal tudnék szolgálni, de teljesen helytálló a mondás……..” Ép testben, ép lélek,,!

CSOPORTOS EDZÉS: Felgyorsult világunkban a legtöbb ember szinte mindkettővel elfelejt foglalkozni, és bizony leginkább elmarad a fizikai részünk trenírozása, ami igencsak kihat az agyi funkciók működésére is, nem beszélve szervezetünk más és más élettani funkcióiról.

Csoportban jó futni...

És itt jön a kérdés mindenki számára…..mivel tudjuk magunkat motiválni akár sima amatőrként, hétköznapi emberként, és mivel tudunk előre billenni versenyzőként!? Amatőrként és profiként is jelentős szerephez jut, a csoportban való futás, aminek jelentősége megnő a téli hideg hónapok, reggeli, vagy esti futásainak alkalmával. Ilyenkor érdemes keresni magunknak egy barátot, társakat, esetlegesen fontolóra kell venni egy futó klubba való belépést. Manapság rengeteg futó egyesület van, és biztosan akad egy az Ön közelében is. Általában véve a legtöbb futó csapatnál eléggé vegyes képet kapunk a futók képességeiről, így biztosan mindenki megtalálja magának a megfelelő társakat. Társakkal futni amatőrként, és profiként is motiváló lehet, és legtöbb esetben fejlesztő hatással bír a fizikumunkra, és elménkre nézvén is.

VÁLTOZATOS HELYSZÍNEK: a motiváció elvesztésének egyik oka lehet még, ha mindig ugyanazon útvonalon fut az ember.

Terep, mezei futás…

Tegyük tehát változatossá a helyszíneket, és itt természetesen most nem az a fontos, hogy minden nap máshol fussunk, csupán egy egy kanyar, vagy kisebb nagyobb kerülő beiktatása is frissítő élmény lehet számunkra. A változatos útvonalakon való futás……változatosan edzi a testünket, lelkünket, hiszen szinte mindig találkozik agyunk, és lábunk új fajta ingerekkel, amiből aztán alkalmanként élmény születik.

VÁLTOZATOS EDZÉSEK: javaslom, hogy ne csak a helyszíneket, de az edzés programokat is érdemes változtatni, ami ugye nem csak a motiváció fenntartásában segít, ám igencsak fejlesztő hatással fog bírni fizikális képességeink javulásában is.

Az intervall edzések hasznosak...

Például egy egy hosszú futásba érdemes bele csempészni egy egy kisebb nagyobb sprintet, alkalmazván a fartlek futás jótékony mivoltát. Persze a profiknál ezt egy jól megkomponált edzés program szerint alkalmazzák, csakúgy, mint az intervall edzés technikát. Mind a fartlek, mind pedig az intervall beiktatása biztosan adni fog adott futónak, egy nagy adag motivációs löketet, hiszen pár hét alatt éreztetni fogja hatását, de agyunknak szinte azonnal.

ZENE: nos a zene hallgatása serkentőleg hathat a futásunkra, ám ezzel okosan kell báni az amatőröknek, és a profiknak is. Engem személy szerint a zene, sajátosan fogalmazván elvisz, vagyis az edzés programom ritmusát megbonthatja egy egy jó muzsika.

Fuss zenével...

A zenét azoknak ajánlom, akik szeretnék a szürke esős, és hideg őszi és téli napokat feldobni egy kis ritmussal, no és persze azoknak ajánlott, akik egyedül futnak. A zenével “vigyázni,, kell ugyanis futópályán, vagy országúton, járdán, ha nem figyelünk, könnyen balesetet okozhatunk, vagy megzavarhatunk egy másik futót, esetleg bringást, vagy autóst. Összességében azonban elmondható, hogy a zene alkalmazása igenis jótékony hatással bír futásunkra. Remélem tetszett a cikkem és hasznosnak találtad!? Jó futást kívánok!

G.Zs.

Völgyi Balázs győzött, az Ulta Trail Szilvásvárad 13K. etapon.

Balázs és Ádám is remekeltek Szilvásváradon…

Örömömre szolgál cikket írni a Völgyi testvérekről, ugyanis Balázs szorgalmas munkája, és persze Ádámé is kezd szépen beérni. Mindkettő fiatal versenyzőmnél más és más szempontok alapján értékelném a produktumot.

Kettő igazi harcos…

Balázsék ezen az UT. 13km-s etapon (500m szint), bizony egy igazi mocskos őszi időben rajtoltak el, hiszen esett eső, fújt a szél az erdőben és nyálkás hideg volt. Mondhatnám, hogy minden adott volt egy skóciai versenyhez, ám ez biza itthon volt megrendezve. Bazsink a rajtot követően egy szintén jó képességű versenyzővel meg is léptek a mezőnytől, majd Balázs féltávnál úgy érezte, hogy le kell szakítania ellenfelét magáról, ami sikerült is. Ennek köszönhetően a táv második felét már egyedül, magabiztos futással hozta be magát az első helyen. Testvére Ádám azért becsülendő, mert nem is oly rég még egy elhízott duci srác volt, és emlékszem amikor a pályán küzdöttünk egy két kör teljesítése végett. Mára pedig rengeteget fogyott, egyre magabiztosabb, és 13km-s trail versenyt teljesít minden gond nélkül. Ádám produkciója példás lehet minden mai fiatal számára. Futóink immáron jól láthatóan a futás szinte minden ágazatában sikereket tudnak elérni, lásd pálya, hegy, terep és utcai versenyek. Szívből gratulálok Bazsi és Ádám!

Kalász Bertold második helye Csehországban, válogatott futóként.

Első válogatott érme, kiváló és bátor futással…

Bertold futónk nemrégiben vívta ki idehaza a szakszövetség szakmai stábjánál a bizalmát, válogatottságbéli szereplésre, így ennek köszönhetően magára ölthette hazánk címeres mezét, amit egy remek futással hálát meg. A 2022. évi U16-s válogatott viadalt a csehországi, Znojmo városban rendezték meg, ahol több nemzet legjobb atlétái várták versenyszámaikat. Nagyon szép, Napos őszi idő fogadott minket és a versenyzőket, néhol hűvös szellővel.

Berti a rajt előtti….

Bertivel a versenynap előtti időszakban szépen megbeszéltünk minden eshetőséget, ám feladatunkat nehezítette, hogy ellenfelekről nem kaptunk semmiféle infót, így a stratégiát is nehezebb volt kidolgozni. Külön nem készültünk erre a viadalra, nem hoztam formába Bertit, hiszen kímélem és óvom szerkezetét, és szervezetét, de elmondható, hogy nem is volt rossz formában így idény végén. Nos a 3000m-s versenyszámban elég masszív mezőny jött össze, így adott volt egy kemény futás lehetősége.

Boldogság és PB.

De! De a rajtot követően senki sem ment élre, így egy lassú kezdésből fel kellett gyorsítani a mezőnyt, mert kockázatos lett volna Bertinek a nyakán hagyni az ellenfeleket, így 19-re lapot kellett húzni,……Berti három körrel a vége előtt atomjaira szétzilálta a mezőnyt, és csupán egy Cseh srác ment el vele. Végül az erős iram futás természetesen éreztette hatását Bertin, ám a véghajrában így is egy új egyéni csúccsal ért be a gyönyörű és értékes 2. helyen. Ennek az eredmények nagyon örültünk, ugyanis több szempontból volt értékes ez a futás, főként hogy 3:15-s első ezerből gyorsult fel Berti 9:01-s időre. Eszméletlen ami ebben a srácban van, főként, hogy 50%-t sem használtuk ki idén ezen képességeknek. Bertold Magyar válogatottként első nemzetközi megmérettetésén egy szépen csillogó ezüstöt vihetett haza, amiért én mérhetetlenül büszke vagyok Rá! Szívből gratulálok Bertim!

Centrálos futók sikerei, a FutaCsömör atlétika napon.

Éremeső, szép helyezések, igazi élmények…

Az ősz nem éppen barátságos arcát mutatta meg eme sportos napon, sőt…..egyenesen csontig hatoló, szeles nyálkás oldalát kaptuk tőle. Ám ez sem szegte kedvünket,…… atlétáink motiváltan, jókedvűen várták a verseny számaikat.

Amelie várja a rajtot…

A legkisebb atlétákat egy tehetséges leányka képviselte, nevezetesen Marx Amelie, aki 100m-s síkfutásban 3., míg 800m-n a kiváló 4. helyet szerezte meg. Az junior korúaknál egy nagyon gyors futónk nyerte a 100m-s síkfutást Völgyi Balázs személyében, aki rettentő gyorsasággal söpört végig a távon, míg testvére Völgyi Ádám legyőzve önmagát is a 6. helyet kaparintotta meg. Ádám végig a mezőny nyakán futott, és ha továbbra is keményen edz, nos bármit kihozhat magából. Ugorjunk távot és kezdjük rögtön a 800m egyik U14-s győztesével, aki Ír vérét nem hazudtolta meg, nos ő O’Shea Sophie. Sophie ellentmondást nem tűrő futásával egy atom biztos győzelmet aratott.

Sophie 800-s győzelme után…

Az U14-s korcsoportot és az abszolút győzelmet is Centrálos leány nyerte, mégpedig Cseh Krisztina, aki egy okos taktikus futással, nagy szélben és hidegben szerezte meg az aranyat. A lányok kiváló szereplését követte az egyetemista korúak futás és a felnőtteké, ahol kínai futónk RuAsi rajt cél győzelemmel vágtatott be a rideg időben a célba, és elsőként végzett az abszolút versenyben is. Szeniorok között Simák Gergő nyert, hozta a tőle megszokott szép eredményt, és persze a futamát is behozta elsőként.

Gergő, és RuAsi a rajt előtt…

A nap végén következett a 4km-s terep futás, és bizony itt is szép számú Centrálos közösség várta a rajt pillanatát, még mindig hideg, rideg szeles időben. O’Shea Sophie itt is felütötte fejét, és biza látott, futott, nyert a mi kis atom lánykánk. Völgyi Bazsi úgy érezte, hogy a 100m-s győzelmét itt vezeti le, és a korcsoportos bronz érmet haza is vihette egy okos tempós futással. Kiváló szenior női futónk Enzsöl Zsuzsink is így ősz derekán,……derekasan helytállt, hiszen újfent a dobogóra állhatott, mégpedig a szépen csillogó 2. fokára. Szenior lányaink még bizony voltak ám a távon, ……..O’Shea Adél, és Sommel Julcsink végig hasította a 4km-t, bámulatos akaratról mutatván példát mindenkinek. Adél a 7., Julcsink a 8. helyen végzett a terep futáson. Hihetetlenül klassz napot élhettünk át a futókkal, sokat nevettünk, és persze nem kevesebbet fáztunk, de megérte kimenni, mert újfent átélhettük futóinkkal, milyen szép is az élet és a sport. Szívből gratulálok minden kedves versenyzőmnek!