Bronzérem, és tanulságos futások a 3000-s bajnokságon.

A bronzérem is szépen csillog, minden futás tanulás is…

A 2023. évi U18-s bajnokságon kettő futónk indult, mégpedig Cseh Krisztina és Kalász Bertold. Idén nem élvezett prioritást a magyar bajnokság, hiszen Berti lábában, már bőven volt idén verseny, és komoly idők-eredmények, míg Krisztinél néha akadnak hullám völgyek, aminek most a lefele ágában voltunk. Kezdeném Krisztivel, aki bár rettentően szorgalmas és stabil futója csapatunknak, most nem jött ki a lépés.

Kriszti……nem élete versenye volt.

Egyszerűen vacak napja volt, nem is volt nagyon formába hozva, így nem volt elvárva tőle semmi, csupán fusson…..és szívja magába a rutint és a tapasztalatokat. Ez kb olyan, mint amikor a Forma 1-ben technikai okok miatt kihívják a boxba a versenyzőt, ott rendbe szedik,….. majd vissza küldik a pályára, de már nem a nagy eredmény miatt, hanem hogy adatokat, tapasztalatokat gyűjtsenek. Krisztinél is ugyanez volt. Kriszti versenye még egyvalamire világított rá, mégpedig, hogy távban lentebb kell mennünk, vagyis 800, és 1500m. Bertink már más tészta, nála természetesen a cél a dobogó valamelyik foka, ám tudtuk, hogy a reális cél a 2.-3. hely. Bertit szándékosan hagytam pihenni, nem feccöltünk energiát a bajnokságra, hiszen sokkal fontosabb az egészsége, ugyanis idén már sok verseny volt a lábába… emiatt abból futott, ami még maradt, és ez a bronzéremre volt elég. Természetesen Berti versenyzéséből is lehetett sokat tanulni, amiből jól látható Berti erőssége, és gyengesége. Ez a bajnokság mindenki számára egy jó tanuló nap volt, ahol Kriszti és Berti is kihozta magából a maximumot.

Csernák Levi óriási egyéni csúcs a diákolimpia döntőben.

Levi immáron a legjobbak között…

Levink szédületesen szép fejlődésen megy keresztül, és kezdi megízlelni a 800m világát. Egyre szebben fut, és egyre gyorsabban. Pár éve még az is csoda volt, ha a területi bajnokságon 6-ba került, nemhogy döntőbe jusson, ámde ennek az ideje is eljött.

Levi már a legjobbak között…

A területi döntőben is már látszott, hogy alakul a forma, és ott 3. helyen döntőbe futotta magát. Eljött hát a nagy nap, irány Győr városa, ahol a döntősök várták a nagy pillanatot csodaszép nyári időben. Kettő futam volt, ahol Levit a gyengébbik futamba tették, így nehezebb feladat várt rá, mint ha az erősbe kerül. Ettől függetlenül mi már annak is örültünk, hogy itt van, nem akartunk telhetetlenek lenni. Levi futása nagyon rendben volt, és 2:07-s egyéni csúcsát, 2 perc-re javította, amivel meg is nyerte a futamát. futását nézve bizony én még láttam ott egy két másodpercet, …….hát ezért lett volna jobb az erősebbik futam, de nagyon boldogok voltunk, hiszen a legjobb 6-ba került, és ki is hívták a pódiumra. Ha jól megy majd az őszi téli alapozás, akkor következő nyárra abszolút reális leshet egy 1:55-s futás. Csodálatos nap, csodálatos verseny volt!

Minden idők legjobb Magyar eredménye a hegyi futó vb-n, Kalász Bertoldal.

Óriási csata, óriási eredmény…

Szavakkal nem lehet leírni azt, amit Kalász Bertink produkált az U18-s hegyi futó világbajnokságon Franciaországban. Idén a csodálatosan szép Annecy városában sereglettek össze a világ legjobbjai, köztük tanítványom is első éves kezdőként.

Erős mezőny, erős rajt…

A mezőny, ami Bertire várt nagyon erős volt, így legfiatalabbként egy erős futás volt a cél, és persze rutin szerzés. No, ennél sokkal, de sokkal jobban sikerült minden, mi több sokáig a 3. hely is ott lebegett Berti szeme előtt. A mezőnyben , mint említettem nagyon erős pálya eredményekkel is rendelkező futók voltak, ám Bertink is kiváló kondícióval érkezett meg, és nem áll tőle távol a hegyi futás……nálunk ez a felkészülésünk része. Eljött a nagy nap, és egy nagyon nehéz pályán várta a startot mindenki. A pálya annyira nehéz és veszélyes-technikás volt, hogy a null ponton egy hegyi mentő team állt készenlétben.

Festői…

A rajtot követően igen erős tempót választottak a srácok és baktattak fel 1700 méter magasra, majd onnan egy veszedelmesen erős tempóban le. Bertivel természetesen mindent aprólékosan megbeszéltünk, főleg a lefele menetet, amiben nagyon erős Berti. Mi a célban vártuk az érkezéseket, és távcsövemben egyszer csak megláttam az első futót, majd utána nem sokra rá a másodikat és jöttek sorban mint a gép. Alig pillantottam meg az elsőt, már láttam is Bertit a fák között a 6. helyen ,ami már önmagában is hatalmas meglepetés, és miután a célba ért, elmesélte, hogy esett egy hihetetlenül nagyot, pedig fent a hegyen, már a 3. helyen futót vette célba, de az esés után is tovább tudott futni keményen a 6. helyre felfutva.

Kemény terep…

Az első és Berti között csupán 40mp volt, a harmadik és Berti között egy köpésnyi távolság. Nagyon nagyon boldogak voltunk, hiszen, mint több helyen is megírták, Berti futása , az eddigi legjobb Magyar eredmény, és erre büszkék is vagyunk nem kicsit! A szervezés, a versenyzők elhelyezése, az ételek profik voltak, szó nem érheti a Franciákat, le a kalappal. Én pedig kimondhatatlanul büszke vagyok Bertimre!

A mezőny, ami Bertire várt nagyon erős volt, így legfiatalabbként egy erős futás volt a cél, és persze rutin szerzés. No, ennél sokkal, de sokkal jobban sikerült minden, mi több sokáig a 3. hely is ott lebegett Berti szeme előtt. A mezőnyben , mint említettem nagyon erős pálya eredményekkel is rendelkező futók voltak, ám Bertink is kiváló kondícióval érkezett meg, és nem áll tőle távol a hegyi futás……nálunk ez a felkészülésünk része. Eljött a nagy nap, és egy nagyon nehéz pályán várta a startot mindenki. A pálya annyira nehéz és veszélyes-technikás volt, hogy a null ponton egy hegyi mentő team állt készenlétben.

KLM géppel mentünk…

A rajtot követően igen erős tempót választottak a srácok és baktattak fel 1700 méter magasra, majd onnan egy veszedelmesen erős tempóban le. Bertivel természetesen mindent aprólékosan megbeszéltünk, főleg a lefele menetet, amiben nagyon erős Berti. Mi a célban vártuk az érkezéseket, és távcsövemben egyszer csak megláttam az első futót, majd utána nem sokra rá a másodikat és jöttek sorban mint a gép. Alig pillantottam meg az elsőt, már láttam is Bertit a fák között a 6. helyen ,ami már önmagában is hatalmas meglepetés, és miután a célba ért, elmesélte, hogy esett egy hihetetlenül nagyot, pedig fent a hegyen, már a 3. helyen futót vette célba, de az esés után is tovább tudott futni keményen a 6. helyre felfutva. Az első és Berti között csupán 40mp volt, a harmadik és Berti között egy köpésnyi távolság. Nagyon nagyon boldogak voltunk, hiszen, mint több helyen is megírták, Berti futása , az eddigi legjobb Magyar eredmény, és erre büszkék is vagyunk nem kicsit! A szervezés, a versenyzők elhelyezése, az ételek profik voltak, szó nem érheti a Franciákat, le a kalappal. Én pedig kimondhatatlanul büszke vagyok Bertimre!

Balatoni csudaklassz “edző,, táborunk

Csoda helyen, csoda kis csapattal, haverok, buli, fanta-sztikus edzések

Az idei nyári táborunk szépséges és festői környezetben zajlott le, mégpedig a Balatontól nem messzi Pécselyen, és a napi partizán akcióinknak otthont adó Örvényesen, annak is a strand részén.

Csoda palotánk…

Meseszép környezetben, meseszép nyári időben élvezhettük a nyár szépségét, élményeit, miközben természetesen minden este edzettünk egy jót a közeli szőlő birtokokon, és volt hogy a várba is felfutottunk Pécselyen. Az esték idillek, a kis házunk és környezete szavakkal nem nagyon lehet leírni……és biza ebben a környezetben tölthettük el tanítványaimmal az időt. Edzéseink szakmaisága most másodlagos volt, pedig versenyek, komoly versenyek vártak reánk, ám most sokkal fontosabbak véltem, hogy fiatal futóim kikerülvén a suliból, ne azonnal kapják az ívet. A siker múlandó szokás mondani, és persze a siker nekem is és futóim számára is fontos, de ez a nyári tábor nem erről szólt.

Esti vacsi hangulat…

Ha a bajnokságban nem jönnek majd úgy az eredmények, majd következő években jönni fognak. Ám ezek a napok, az hogy együtt lehettek a srácok, hogy együtt nevettek, és szívták magukba az életet…….fontosabbnak tartom egy bajnoki aranynál. Lesz még időnk kőkeményeket edzeni, így hát mindennapos edzéseink a tábor ideje alatt arról szóltak, hogy…….futunk kötetlenül az erdőkben, szőlő birtokok között, patakok mellett, miközben beszélgettünk, és ha láttunk valamit, szimplán bele sétáltunk.

Csak úgy voltunk…

A táborba voltak akik vonattal jöttek, volt aki már ott várt minket, mint Zsófi . együtt mentünk vásárolni a boltba, együtt mentünk vízért a kútra, és együtt élveztük a nyár szép pillanatait. az örvényesi strandon aztán adtunk a jónak, ettünk, ittunk, kajak, vizibringa, napozás és csak úgy………voltunk. Az esték békések, kártyások, kötögetősek olykor, hiszen a lányok néha kötöttek. Szólt a zene, olvastunk és sokat nevettünk, mondhatom rengeteget. Miben más a mi csapatunk? Talán abban, hogy fontos az eredmény, de nem minden áron. Ha valaki majd klasszis versenyző akar lenni, majd akkor bele kell tennie a “minden áron,,-t de annak nem most volt itt az ideje. Hit, szeretet, béke……ez kis csapatunk sikerének titka.

Az izomműködés energia szolgáltatása.

A sportélettan egyik nagy kérdése, és ténye…

Eme cikkem, kiváló tanárom, volt oktatóm okításából származtatom, melynek szellemi atyja, Dr. Osváth Péter, és anno volt edzői tanulmányaim jegyzeteiből származtatom. Szösszenetemben a kezdő, és haladó futók számára is hasznos írás olvasható, amiből most egy fejezetet kiragadnék, már csak azért is, mert minden futónak igencsak ildomos erről tudnia, mégpedig azonnal……ha jót akar izmainak.

Szénhidrát, fehérje, mindkettő kell…

Az izomműködés energia szolgáltatása egy futó számára olyannyira fontos, mint egy vadászgépnek az utánégető használata, hiszen ha légi harcban az ,,kifingik” akkor jönnek a nagy bajok …….no de lássuk pontosan miről is ” hadoválok,, itt nektek kettő légi csata között!? Az izommunka során felhasznált energia, az úgynevezett energiaszolgáltató ( kalorigén) tápanyagokból fedezhetők. Ezek a mindenki által jól ismert fehérjék, szénhidrátok, és a zsírok. Valójában mindhárom képes energiát szolgáltatni, a fehérjék azonban alapvetően nem ezt a célt szolgálják. Energiaszolgáltatás szempontjából vizsgálva a kalorigén tápanyagokat, azok égéshőjét hasonlítsuk össze. A fehérjék és szénhidrátok szervezetben való elégetésekor egyformán 17.1 kJ energia szabadul fel, míg a zsírok oxidációja 38.8kJ energiát ad. Fehérjék bontása két esetben kerül előtérbe. Egyik a ,,fehérjeéhezés” állapota, a másik túlságosan sokáig tartó izomtevékenység, fizikai munka.

Jó tanács…

Nekünk célunk a szervezetbe bekövetkező fehérjebontást megelőzni, hiszen a fehérjék nem raktározódnak testünkben, így ha energianyerési szándékból lebontjuk őket, mindig valamilyen fontos funkcióval rendelkező fehérjét bonthatunk csak le. A fehérje molekulák szerkezeti anyagonként (pl: izom szerkezeti fehérjék) , enzimfunkciót betöltőiként, immunitásukat adó molekulákként, hormonként, valamint szállító molekulaként fontosak. Főleg az izomzat tartalmaz sok fehérjét, melynek lebontása a sportoló számára különösen hátrányos. Ennek érdekében kerülni kell az éhezéssel járó fogyókúrákat. Ha a sportoló-futó 12 órán keresztül nem fogyaszt fehérjét, testében megindul a fehérje leépítés. Ezt elkerülendő, terhelésünk figyelembe vételével, naponta fogyasszunk 2-3 alkalommal fehérje tartalmú ételeket, aminek köszönhetően biztosított lesz a szervezetben a folyamatos fehérje kínálat. A túlságosan sokáig tartó edzések ( több mint 180 perc) szintén a fehérjék bontását indítják meg. Célszerű tehát az edzés intenzitás és idő tartam függvényében megtervezni fehérje pótlásunkat. No de lássuk csak…….Szénhidrát! Szervezetünkben a szénhidrátok tekinthetők a legjobb energiaszolgáltatóknak, hiszen minden sejt, szövet képes felhasználni őket erre a célra. Ezenkívül óriási előnyük, hogy anaerob, és aerob körülmények között is azonnal lebonthatók. Az előbbi esetében a sejten belül nincs elegendő oxigén az oxidációs folyamatok lezajlásához, utóbbi esetben viszont megfelelő az oxigén kínálat. Ha a sejtek válaszhatnak, mindig az aerob utat választják maguknak.

Mindent csak okosa, ésszel…

Ezt a jelenséget Pasteur jelenségnek effektusnak nevezzük. Aerob úton bontva szénhidrátjainkat tizenkilendszer több energiát nyerhetünk, mintha anaerob úton történt volna. Aztán pedig a másik fontos gondolat, tény, hogy az aerob út során termelődő bomlástermékek, a víz, illetve a széndioxid könnyen eltávolíthatók a szervezetből, nem okoznak működés zavart, teljesítmény romlást, a víz pedig nem mérgező hatású ez nyilvánvaló ugye!? Láthatjátok tehát mi az előnye az aerob zónában történő energia felhasználásnak, és azt is, hogy izomsejtjeink mely menüt szeretik fogyasztani aerob zónában. Cikkem folytatásában majd legközelebb az aerob zónában történő energia felhasználás és módozatáról olvashattok hamarosan. Jó edzéseket, futásokat kívánok! Üdvölettel: Gedeon Zsolt

Futni születtünk

Egy könyv…..a futás igazi titkáról, egy rejtőzködő indián törsz szuper futóiról…

A tarahumara  az amerikai kontinens őslakosainak egy csoportja, akik Chihuahua államban élnek Mexikóban. Híresek a hosszú távú futási képességükről. Földjükön nincs bűnözés, háború vagy lopás.

Tarahumara futó…

Nincs korrupció, elhízás, drogfüggőség, kapzsiság, feleségverés, gyermekbántalmazás, szívbetegség, magas vérnyomás és környezetszennyezés. Egy tarahumara soha nem lesz cukorbeteg vagy depressziós, még öregedni se tudnak. Íme egy nő, aki minden rekordot megdöntve nyert Oxxo félmaratonon, intézmények és szponzorok támogatása nélkül, lycra ruha, vizespalack, neoprén vicer vagy Nike tenisz nélkül. Csak két dolog vezérelte : a határozott döntés, hogy esélytelensége ellenére nyerjen, és fajunk méltósága, a rézbörű. Chocano költő szavaival élve, a láthatatlanságot, igazságtalanságot és elnyomást elviselő évezredes faj közül így bukkant elő, hogy alázattal, népük méltóságát és hősiességét demonstrálja. Jó olvasást kívánok!

Kettő győzelem, egy ezüst a hegyi futó bajnokságon.

Kell ennél jobb…?

Kékestető számunkra mindig szép emlékekkel szolgál, és ez most sem volt másképpen. Három nagyon ügyes, és nagyon motivált futóval mentem fel az országos bajnokságra, ahol bizony újfent nem adták ingyen az érmeket. Kezdeném talán a sort a sikert, Völgyi Bazsinkkal, aki Mátrafüredről futotta a hosszú táv nyílt kategóriát, ami kemény és szívós futással kiválóan abszolvált, és biza meg is nyerte azt.

Kriszti a dobogón…

A sors fintora, hogy a bajnoki mezőnyben is dobogóra állhatott volna, na de majd következő évben. Cseh Krisztinek jól fekszik a hegy, és a veszprémi futása után itt is remekelt. Kicsit azt bánom, hogy nem ez volt a vb. válogató, mert akkor most utazott volna. Kriszti a versenyzésével még engem is meglepett, hiszen a 2. helyen ért célba, nem messze épen csak lemaradva a vb induló lánytól. Fantasztikus amit produkált Kriszti. Végére hagytam Bertold nagyon erős futását, és ebből következően magabiztos győzelmét. Berti felkészítésében nagy szerepet játszik a hegy, és a hegyi versenyzés, aminek pozitív jelei a pálya versenyeken is jól láthatóak. Berti most is egy profi futással szerezte meg a bajnoki aranyat. Csodálatos idő, fantasztikus hangulatban telt el a bajnokság napja, és boldogan térhettünk haza komoly sikert elkönyvelve. Szívből gratulálok nektek!

Csernák Levi bronzérem, irány a döntő.

Levink életében először, diákolimpia döntős…

Idei évben a diákolimpia Pest megyei selejtezőit, az Ikarusz pályán tartották meg, ahova Csernák Levente tanítványommal látogattunk ki. Levi egyre jobb erőben érzi magát, és egyéni csúcsai is szépen fokozatosan csúsznak lefelé. 800m várt rá a versenyen, amin nagyon jó lesz véleményem szerint, ám sok munka van még hátra, de szépen fokozatosan haladunk.

Levi a jól megérdemelt helyén…

A tét nem volt kicsi, hiszen célunk természetesen az országos döntő volt, a mezőny viszont elég erős, ami kedvezett is meg nem is. A versenyhez párosult még egy masszív szél, ami mindenki számára elhesegette az egyéni csúcsok beállítását. Levi rajtja nagyon jól sikerült és futamgyőzelem végeztével nagyon boldogak voltunk, hiszen Levi megfutotta a döntőbe jutáshoz kiírt szintidőt, és összetettben is a kiváló 3. helyen végzett. Mi kell még, …….döntőt futhat, és dobogóra állhatott………mondhatom patent jó napot zártunk. Szívből gratulálok Levinek!

Országos diákolimpiai arany

Berti óriásit futva nyerte a mezei döntőt…

Igazi szeles, ámde enyhe időben futhatott Bertold és sok száz társa a mezei futás, diákolimpiai döntőjében. Kemény ellenfelek, komoly mezőny várt Bertire, vagyis ez a menet nem ígérkezett könnyednek.

Díjátadó után…

Ennek rendje módja szerint Bertivel többször is átbeszéltük a tervet, hiszen itt mint írtam, többen is pályáztak a győzelemre. Berti amikor rajthoz állt, jó erőben, kiváló mozgással várta a startot, ami után a mezőny eleje összeállt egy nagyobb csoportba. Berti okosan taktikusan helyezkedett, majd az utolsó körben átvette a vezetést és robbantott, meghúzta a mezőnyt. Ezután már senki nem tudott vele menni, ennek köszönhetően magabiztos győzelmet aratott. A célban sportszerűen gratulált társainak, majd levezetés után jöhetett a díjátadó ceremónia. Szívből gratulálok Bertim!

Aranyérem, szép helyezés, pénzdíj, az “Előzd meg a fogaskerekűt versenyen.

Illusztris társaságban elsőnek lenni…

Csodálatosan szép időben került megrendezésre idén is az ” Előzd meg a fogaskerekűt,, verseny, melynek rajtvonalánál komoly mezőny jött össze.

Team pic.

Szerepeltek itt a qatari vb-n rajthoz álló magyar csúcstartók, és a hazai atlétika vb-n induló futók. A mi kis alakulatunknak fel volt adva a lecke, hiszen a felnőtt férfiak, és nők között komoly tapasztalatú és sebességgel rendelkező futók álltak a rajnál, ami nem is csoda, hiszen elég szép pénzdíj várta a gazdáit. A rajtot követően kettő versenyzőnk, Cseh Krisztina és Kalász Bertold azonnal beállt a mezőny első felébe, és tempóztak fel egészen a fogaskerekű végállomásáig, ahol a cél várta a futókat.

Berti intejút ad…

Mindenki nagy meglepetésére az első helyen a Centrál Atlétika versenyzője érkezett, nevezetesen Kalász Bertold. Berti egy elég erős, jó tempós futást mutatott be az ellenfeleknek, ennek okán nagy előnnyel nyert. Kriszti magához mérten a maximumot futotta és a mezőny első felében ért be, ami jó alapokat adott a jövőbeni futásaihoz. A szervezés és a hangulat kiváló volt, no és persze a díjak is. Szívből gratulálok futóinknak és a szervezésnek is!