Emlékezés Iharos Sándorra

Iharos Sándor emléke…

A Pegazus-Centrál Atlétika egyesület mély tisztelettel emlékezik Iharos Sándor legendára, a hazai és a nemzetközi atlétika egyik legnagyobb ikonjára, hiszen 1996. év január 24.-n ezen a napon távozott el tőlünk. Iharos Sándor eredményeit méltatni, eme sorok írásakor felesleges, hiszen nevét, eredményeit, emberségét ismerték és ismerik szerte a világban, mert olyat tett, amire minden tiszta lelkű Magyar ember büszke lehet.

Legendák között is a legnagyobb volt, milliók a világban, a stadionokban sok-sok ezer ember skandálta egyszerre Iharos Sándor nevét. Jómagam, és a Pegazus-Centrál Ac. összes sportolója, edzője megköszönni nem tudjuk azt a mérhetetlenül nagy kincset, amit Iharos Sándor ránk…. Magyarokra és atlétikánkra hagyott, de fejet hajtván nagysága előtt, egy perces tisztelettel adózunk, gyújtunk mécsest.

Videó:https://www.youtube.com/watch?v=_GWWE5K_m9k

Mély tisztelettel: Gedeon Zsolt Ferenc

Boldog, békés ünnepet kívánunk!

Karácsonyi üdvözlet

Kedves sportoló gyerekek, szülők! Nagyon kemény évet zártunk, volt ebben minden, ám a szeretet a csapat összetartása előre vitt mindannyiunkat. Nagyon büszke vagyok mindenkire, mert nem adtuk fel a nehezebb időkben sem, mi több még jobban össze fogtunk. Kevés ilyen team létezik ismereteim szerint.

Szép, sikeres évet zártunk, és bizony az edzéseken nem szomorkodó, depis arcokat láttam a covid időszakban, hanem tettre kész mosolygós vigyorokat, edzeni akaró, sikerre éher gyerekeket és felnőtteket minden edzésen. A szentendrei és budapesti “elit, alakulatunk, a Francia iskola atlétái is tisztességes, szép és eredményes munkát végzett, no és persze a távol élő futóink is mind a maxot hozták ki ebből az évből. Tudjàtok nálam egyetlen fokmérője van egy csapatnak, az pedig hogy jó lejárni edzést tartani vagy sem. Nos egész évben azt éreztem, hogy jó, és bizony mindig vártam minden napot, hogy dolgozhassunk együtt. Ez egy jó csapat egy igazi kis ékszerdoboza a hazai atlétikának, sportnak és a továbbiakban is vigyáznunk kell rá, vigyáznunk kell egymásra erre a csoda családra. Szívből gratulálok mindenkinek az idei évhez, megálltátok a helyeteket, derék munkát végeztetek és példás életet mutattatok a társadalom többi tagjainak és családotoknak is. Egyet kívánok mindenkinek karácsonyra és a következő esztendőre: a szeretet óvjon, vigyázzon, tartson össze mindenkit! Ölellek titeket, boldog ünnepet!

Petőfibánya cross sikereink.

Meglepetések versenye…

Idei, talán utolsó versenyünkön vettünk részt a Pegazus Ac. csapatával Petőfibányán, hogy kihasználjuk a versenyek ínységes időszakát, már ami a terepezést illeti. Nos nem vacakoltunk, kiváló bemelegítés után a csapat futói már a rajtnál álltak, leginkább a rövidebbik táv vonalánál. Rajtot követően pár perces csend után meg is jelentek futóink, és a lány abszolút mezőnyben egy meglepetés, ami igazából nem is meglepetés……….szóval a 4500m abszolút női győztese, Montvai Anna bukkant fel.

M.A.

Anna mostanában nagyon elkezdett edzeni és oda teszi magát amikor kell, és íme az eredménye. Erősen kezdett és végig nyomta a tempót, ez látszott a befutóján is. Csodálatos versenyt futott a nemrégiben betegésgből felépülő Kun Tamink, akitől csak annyit kértem, hogy szépen nyugiban fussa le, ez most neki sima edzés. Nos Tamó edzésből a korcsoportos 2. helyet szerezte meg, és így is 4. lett abszolútban. Megjegyzem Tami nem covidos volt, de meghűlt és megfázott, emiatt egy hetet pihentettük. No de itt a következő meglepetés a folyamatosan egyre jobban futó és keményebb dolgokat művelő Nagy Kinga. Ebben az igazán klasszikus nyálás crossos időben ő is kitett magáért, és ha bele gondolok, hogy Kingával honna indultunk és holt tartunk, nos azt mondom előtte az élet. Kinga korcsoportos aranyat, és abszolút bronzot hozott össze.

Sophie…

O’ Shea Sophink is hozta a szokásos kemény futását, 2.hely.……..de egy kicsit figyelmtelen volt-voltunk, ami nem az ő hibája, hiszen a rajtnál nem tudja az ember ki hány éves, milyen korcsoport futója, így elengedett valahol egy kislányt, de persze ettől még Sophie óriásit futott, csak a végén meglepődtünk mindketten, de jót nevettünk, vicces volt a szitu. Sophie csodálatos kis versenyző, igazi Sonia O’ Sullivan, bámulatos képességekkel. A lányoknál értékes pontokat szerzett az összetett versenyben Nagy Petránk, aki nővéréhez híven szintén javuló formát mutat szinte minden versenyen. Ebben a kemény erős mezőnyben a kiváló 4. helyet szerezte meg, de nem csak ő alkotott nagyot, hanem bizony két futóval érkeztem a Francia suliból, ahonnét két tanítványom életük első versenyét futották.

Nagy K.

Caullier Emma és Molnár Kitti első versenyén az első kitűzött cél az volt, hogy fussák le, kocogják le a távot. Emma a 7., míg Kitti a 6. helyet szerezték meg, és hihetetlen volt látni, hogy a célban mosolyogtak, miközben nagyon élvezték a versenyt. Első sikerük azt hiszem kipipálva. A szenior női mezőnyben is akadt csemege, Várszegi Adél eszement nagyot futott és biza ő is egyre szebben fut, fejlődik. Adél a csodálatos 2. helyen száguldott be szó szerint. A srácoknál Colin szintén egy hosszú kihagyás után kezdett szépen edzegetni és csakúgy, mint Tami, edzésként suhant egy meglepetés 3. helyet.

Levi…

Erős mezőnyben félgázon…….eszement a srác. Colint követte Csernák Levink, aki mostanában kezdi érezni a vér szagát, és eljutottunk oda, hogy tudunk komoly munkát végezni. Levi nagyot futott és sok pontot érő 4.helyet húzta be a fiúnk. Nagy verseny volt, szép sikerekkel és igazi meglepetés csemegékkel. Szívből gratulálok minden kedves futómnak.

Váltó győzelem, a Lupa Beach Run versenyen.

Fodor Gyöngyink, és Simánka szuper futása…

Járvány ide vagy oda, rettenthetetlen harcosainkat semmi sem riasztja vissza egy jó kis versenytől, és amint látható nem csak a vírusnak mutatták meg, hogy gyenge vagy mint egy hajnali szellő, de kemény futásukkal is bizonyították, hogy erősek vagyunk, és szívósak.

A győztes páros…

Itt is, mint a mezein igazi klasszikus őszi időben futhattak versenyzőink, ahol is a 10km-s duó váltóban mérhették össze magukat a többi csapattal. Volt női, férfi és mix váltó, amiben Gyöngyusz és Simánka indultak (mix). A rajtvonalnál ott várta a rajtot Simák Gergőnk, aki céltudatosan kezdte el a futását, majd Gyöngyi egy maxi erős második etappal hozta be a Pegazus duót az első helyre. Nagy örömünkre szolgált még, hogy nem csak a mix váltót nyerték meg, de a férfi váltókat is megelőzték. Becsületes szép munkát végeztek atlétáink, amiért bizony a tisztelet és a gratuláció kijár nekik!

Kalász Bertold mezei futó Magyar bajnok

Bámulatos futás, nagyon szép fejlődés…

Kecskemétre látogattunk egy szál derék futómmal, Kalász Bertivel, aki igazán eltökélten, motiváltan kezdte el a melegítést a nagy versenyre. Magyar bajnokság…cél az aranyérem, és bizony ennek megfelelően készültünk fejben is.

Egyedül Berti futott 10 percen belül…

Számba vettük az ellenfeleket, megbeszéltük a versenyzési terveket, és már Berti ott is állt a rajtvonalnál. Kecskeméten igazi klasszikus őszi idő fogadott minket, aminek én nagyon örültem, és Bertit is ennek megfelelően melegítettem. A rajtot követően Bertold nagyon szépen versenyzett, és amikor eljött az idő, a tervünknek abszolút megfelelő ütemben robbantott is. Kiváló teljesítménnyel, okos taktikával a táv 2/3-t már egyedül futotta, mígnem magabiztos előnnyel a célvonalat átlépve új bajnokot köszönthettünk. Büszkén írhatom, hogy egyesületünknek, újra van nemzeti bajnoka, akivel határ a csillagos ég. Jó volt közben látni a mezein, a sok régi ismerős arcot, akik mind részesei lehettek Kalász Bertink csodálatos győzelmének. Hűen, békében, célokkal, együtt a csapatért, egymásért! Szívből gratulálok bajnok!

Bükki Hegyi maraton-10km győztese….Drótár Katalin, Pegazus Atlétika

Óriási egyéni csúccsal nyert Katánk…

Nem állnak le a Pegazus atlétái az őszi idénnyel sem, hiszen sok jó terep, és hegyi verseny várja a futókat, amikre mi előszeretettel megyünk, és kerüljük idén a betont és a rekortán amennyire csak lehet. A kicsik pihennek, easy üzemmódban vannak, ám néhány felnőtt futónk még hadrendben van, nekik most jönnek a 10km-s és hosszabb versenyek.

A nagy csata…

A 2020. évi Bükki Hegyi maraton 10km-s távján egy nagyon szívós, egyre erősebb és jobb eredményeket elérő futónk várta a rajt piszoly dörrenését. Az időjárás itt is kitűnő volt, csakúgy, mint Drótár Katánk harci kedve, aki győzelmi szándékkal látogatott el a versenyre. A rajtot követő pillanatokban gyorsan kiderült, hogy nem egy sétagalopp lesz ez a verseny, és Néhány lány igencsak elindult a kaptatókon felfelé. Kata a rajot követően egy igen erős 4:10/km tempóval kezdett terepen, enyhe emelkedőn, ám a 330m-s szinttel rendelkező versenyen voltak bizony 3:30-s kilik is futásában. Vége felé egy hölgy maradt Katával, de kiváló formájának köszönhetően Kata 1 perces előnnyel, új egyéni csúccsal nyerte meg a korcsoprotját, de az abszolút versenyt is. Régi csúcsa ezen a pályán 1óra 4 perc 53mp, az idei pedig 59 perc 37mp egy 330m szintes pályán 11,5km-n! Szívből gratulálunk neked Kata, és megyünk tovább a megkezdett úton.

Sok érem, jó futások, szép “dobások,, a csömöri atlétika versenyen

Minden atlétánk érmes...

Csodálatosan szép nap, kiváló idő, szuper jó fej sportolók találkoztak a csömöri atlétika versenyen, ahol atlétáink sok ismerős arccal pacsizhattak, versenyezhettek. A verseny különlegessége a salakos pálya, amit én jobban preferálok, mint a rekortán gumis pályákat, és szerintem hangulatosabbak is. No itt került megrendezésre egy klassz kis őszi verseny, ahol a legkisebbek, és a legnagyobbak is kipróbálhatták magukat.

Krisztink győzelemmel zárt…

A Pegazus Atlétika csapatából Nagy Petra Zoé atlétánk kezdte meg a verseny napot, mégpedig egy 100m-s futással, ahol egy szép 2.helyet zsebelhetett be. Petránk ezen napon még 800m-n szerzett egy kiváló 4. helyet, aztán később a számára kedvesebb 4km terepen egy csodálatos 1.helyet. Petrával maximálisan elégedett vagyok, szépen is haladunk hétről hétre előre. Közben zajlottak a női súlylökés nagy csatái, ahol egyesületünket a fiatalabbaknál egy nagyszerű leány, Molnár Krisztike képviselte, míg a nagyoknál Csikós Zsuzsa. Krisztike nagyon stabilan versenyzett, és egy korrekt versenyzéssel 1.helyen léphetett fel a dobogóra. Zsuzsi a nagyoknál követte Krisztina példáját, így Zsuzsi is 1.helyen zárta a női súlylökés versenyszámát.

Petra a 4km-s győzelem felé…

Közben a nagy fiúk is elkezdték a 800m-s futást, és biza itt is megjelent egy Pegazusos futó, egy régi motoros, Simák Gergőnk. Geri a rajtot követően kicsit taktikázott, kicsit kivárt, majd hussss….nyomott egy szép erős hajrát, és 1.helyen szakította át a képzeletbeli szalagot 2:18-s idővel. Gergő az abszolút versenyt is megnyerte. A versenynap végén következtek 4km-s terep futóink, ahol kettő atlétánk, Nagy Kinga és Csernák Levink állott a rajtnál, mindketten “vérmes,, tervekkel. A terep változatos útvonalon haladt, aminek okán Levink az első helyen futva korcsoportjában egy kisebb hibát vétett, amivel tulajdonképpen maximum 5m-s előnyt szerzett, ám fölényét tekintvén ez nem befolyásolta a verseny kimenetelét, és a kerülésnek is oka volt, nem csalás szándéka, de emiatt megkapta a büntetését a szervezőktől, amit vegyes érzésekklel fogadok de elfogadok, csupán nem értem miért a Pegazusos futókat tudják szankcionálni, amikor minket ért hátrány, no és persze észlelünk hibát, mi is nem keveset itt és a Kékes hegyi ob-n is. Levink egy áldott jó gyerek, és Levi sem, és egyetlen Pegazusos futónk sem vetemedne szándékos csalásra,, maximum figyelmetlen volt, vagy a torlódást akarta kikerülni.

Simánka a célban…

Régen velem is elő fordult, hogy figyelmetlen voltam terep versenyen Törökbálinton és Köveslálon, de ez benne van a pakliban, engem sem csalási szándék vezérelt. Levink így is nagy előnnyel szakította át a célvonalat az 1. helyen, ámde hivatalosan a 2. helyen ért célt a büntetésnek köszönhetően. Nagy Kingánk nem hibázott, ő egyre szebb eredményeket ér el csapatunk színeiben, és itt ezen terep 4km-n is megszerezte a győzelmet, valamint a női abszolút 1.helyet is. Én szívből gratulálok minden kedves versenyzőmnek, és a szervezőknek is, hogy lehetőségünk volt versenyezni így ősszel, egy klassz közösségben.

Crosskovácsi terepfutó verseny, O’Shea Sophie győzelemmel, csillogó eredmények…

Sopihe első, Colin második, és Artur szép remeklése…

A 2020-s esztendőben is professzionális terep-hegyi versenyt rendeztek a Crosskovácsi szervezői, aminek köszönhetően futóink is jól érezhették magukat, és persze adott volt a cél, hisz gyönyörű kupákat, érmeket, ajándékokat kaptak a futók és persze a célba érkezők is elégedettek lehettek.

Csépány Artur hajrája…

Ezen a csodálatos és meleg őszi hétvégén a rövid táv rajtjánál állot egyesületünk legkisebb futója, Csépány Artur, aki bizony derekasan helytált a 3,5km-s táv gödrös, sziklás kaptatóin. Artúr fáradtan, ámde nagyon boldogan ért célba, amiért szülei és én is nagyon büszkék voltunk rá! Artúr szép futása után következtek a junior kategória futói, ahol O’Shea Sophie, és Colin várták a rajt izgalmas pillanatát. Sophie komoly célokkal érkezett a Cross versenyre, amely cél maga a győzelem volt. Kőkemény versenyt futott a nehéz erdei pályán, és bizony komoly előnnyel sikerült befejeznie ezt a remek verseny, a nem kis mezőnyben. Testvére is küzdött az elemekkel, de leginkább önmagával, ami nem csoda, hiszen Colinunk egy hosszabb pihenőből érkezett a versenyre, de így is egy kiváló és elismerésre méltó második helyen ért célba. Colin a nyári időszakban nagyon elkezdett nőni, emiatt extrán vissza fogtam az edzéseit, időt hagyván izmai, csonozata, ízületei fejlődésének, így ez volt hosszú idő után az első komoly versenye. A Pegazus Atlétika futói csodálatos versenynapot zártak, becsülettel és keményen küzdöttek a méterekkel, önmagukkal és az ellenfelekkel. Szívből gratulálok, és további sikereket kívánok!

Újonc-serdülő ob……bajnoki arany, szép eredmények.

Berti bajnok, Anna “tesztelt,,…

Egyesületünk szokásához híven nem tömeg bázissal érkezett a magyar bajnokságra, hanem egy egy futóval. Tatabányán remek idő, és szép pálya fogadott minket egy izgalmas hosszú hétvége erejéig. Pénteki napon Kalász Bertold futónk várta a 2000m-s rajtot, ám előtte Bertivel jól kiveséztük, miféle fortélyokat kell alkalmazni, magyarán……taktikát egyeztettünk, amely tökéletesen jól működött.

Minden rendben…

A bajnokságon csak annyit voltunk Bertivel, amennyit kellett, hiszen összesen sem voltunk 2 órát Tatabányán, így elmondható hogy jött, látott, nyert, és távozott. Ám lássuk az előzményeket, miként álltunk a bajnokságnak neki. A nyár az atlétika naptárat tekintve egy kaotikus mészárszék volt véleményem szerint, ahol sok egyesület, versenyző, edző bele ment a két hónapos játékba, vagyis 4-5 hónapot tóltek bele a gyerekekbe 2 hónapocska alatt. A Covid vírus nagyban átrendezte a naptárat, és amikor a szövetség azt közzé tette, én azonnal jeleztem versenyzőim felé, hogy nem kívánom őket ebbe bele vinni, inkább nyár, lazulás, tábori élmények, töltekezés, és ennek köszönhetően az őszi alapozást majd pihenten és feltöltődve várhatja minden futónk, és nem egy erős rövid, ám annál töményebb nyári-őszi idény után kell alapozást kezdeni majd. Tatabányán is sok sérült gyerekkel talélkoztunk, és sokan töltik most is kényszerpihenőjüket, mert nem kellő odafigyeléssel, tervezéssel nyomták le a nyarat. A Pegazus Atléika minden egyes futója egészséges, kipihent, és készán áll majd az őszi alapozásra. Nos ennek tükrében utaztunk el Bertivel, majd vasárnap Annával a bajnokságra. Bertivel három fontos elemet beszéltünk meg, amely első komponense lett alkalmazva a versenyen. Képzeljék csak el a kedves olvasók. Egy félelmetesen laza, átmozgató nyári munkából futott ez a fiú 6:15-s 2000m-t, és tette mindezt úgy, hogy az első kör 84mp-volt és nézzék csak meg az első km-t, majd a másodikat! Berti csodálatosan versenyzett, rendkívül okosan követte az “A,, tervet, minek köszönhetően meg is nyerte a bajnoki címet egy fantasztikus idővel. Számításaim szerint, a fedett pályás idényben 6 perc körüli időt fog futni a srácunk, persze ehhez szépen fel kell építeni, tervezni minden egyes komponensét a versenyeinek, hisz nálunk nincs össze vissza versenyzés.

Anna futama következik…

Vasárnap Montvai Anna futónk állt a lány 800-s rajt vonalon. Természetesen Annával is megbeszéltem a taktikát, ami nem volt más, mint hogy nincs taktika. Semmi terv, nagy célok, hiszen ő is mint a többiek, elengedtük az idei évet, és abból főztünk amink van. A csapattal sokat táboroztunk, múzeumok, hegyi kalandok, fürdők, házi bulik tanítványaim szüleinél futókkal, szóval ebből futott nálunk mindenki és bizony jó döntés volt…….mert egészségesek. Anna futásában egyvalami nagyon is látszott……..mégpedig piszok gyors, és bár az idő amit futott nem kiemelkedő, de erre a gyorsaságra ha ráteszünk állóképességet, nos az egy új Anna lesz. Szépen okosan versenyzett, miközben azt láttam, hogy óriási erő és gyorsaság lakozik benne, de közepes állóképessége miatt nem vállalhatott fel egy kamikaze akciót. Anna olyan volt most, mint Lewis Hamilton a forma 1-s pénteki szabad edzésen, vagyis tesztelt, próbálgatta magát, és tapasztalatot gyűjtött. Mindkettő futónk becsülettel, csodálatos szívvel versenyzett, amihez őszinte elismeréssel és gratulációval tudok adózni, és persze minden atléta palántának gratulálok, akik elindultak a bajnokságban függetlenül attól, ki kinek a tanítványa, és melyik egyesület szííneiben versenyzett.

Szenior országos bajnokság, arany, ezüst, bronz.

Pegazus Atléika szereplése a szenior ob-n…

Nagy sikerrel zárult, a 2020. évi szabadtéri szenior országos bajnokság, ahol négy szuper bátor atlétánk várta a bajnokság kezdetét. Bilkei Borbála női gerely, Drótár Katalin 1500m, Simák Gergő 800m, míg Török Sanyink 1500-n tevékenykedett, nem is akráhogyan.

Kata a célban…

A versenyt kiváló időben, jó hangulatban kezdtük meg, és elsőként Gergő lépett a rekortánra a 800-s rajthoz. Bátran és jól versenyzett, aminek eredménye egy szenior országos bajnoki cím, és egy kiváló idő, így megszületett első érmünk, rögtön egy arany. Gergő után következett Sándorunk aki 1500-al kívánta levezetni a napját, hisz Sanyi szinte átrohant a Wizz 10km-s versenyéről, ahol egy 35 perces verseny már a lábában volt. Sanyi optimistán, lelkesen rajtolt el, ami minden futót meg is lepett, és egy nagyon kemény versenyben az utolsó métereken maradt csak alúl a hajrában, ami nem csoda, hisz kemény versenyen van már túl. De így is eszméletlen időt futott és lett 2. a bajnokságban. No időrendben a lányok következnek, mégpedig Katánk. Kata nagyon bátran kezdett, jól is ment a lába, diktálta az iramot és titkon aranyra ment rá a mi Lányunk. Ám még kell egy kis rutin, amit hamarosan magába is fog szívni, ugyanis nem is oly rég kezdett el komolyan futni, de már most látni a fejlődésén, hogy hétről hétre erősebb.

Borink…

Egy komoly futással a nagyon is szépen csillogó 2. helyet szerezte meg. A verseny napunkat a lemenő Nap fényében, Bilkei Borink zárta egy nagyon izgalmas fej fej melletti versenyben. Bori a női gerely számban indult, és biza sokáig nagy csatát vívott egy hölgy társával. Aztán jött az utolsó dobás, amikor kértem Borit, hogy most ami benne van azt dobja ki magából, mert kell az a bronz. No aztán Bori az utolsóra akkorát hajított, hogy ugráltunk örömünkben, és bebiztosította a bajnoki bronzot. Minden versenyzőmre nagyon büszke vagyok, és jó egészséget, sikeres versenyeket kívánok nektek!